Porady specjalistówKategoria: Problemy logopedyczneProblemy z poprawną wymową
Joanna zapytał 2 lata temu

Dzień dobry 
Czy przerost migdałków podniebiennych i gardłowego, może powodować problemy z wyraźna wymową u 4,5 latka? Mój Synek nie wymawia , r” i jest takie wrażenie jakby mówił z pełna jedzenia buzią ? 
W styczniu  czeka  go zabieg wycięcia migdałków i przyznam, ze liczę w tej płaszczyźnie również na poprawę 
Pozdrawiam Joanna

1 odpowiedzi
admin Personel odpowiedział 2 lata temu

Pani Joanno,
Na opanowanie głoski /r/ syn ma jeszcze czas. Jeśli zamienia ją np. głoską /l/ lub zupełnie pomija, nie należy się martwić. Jeśli głoska byłaby zniekształcona (wypowiadana nieprawidłowo), wówczas wymagałoby to interwencji.
Przerost migdałów podniebiennych, który często idzie w parze z przerostem migdałka gardłowego może wpływać na wymowę dziecka. Zwykle obserwuje się tendencję do wymowy miedzyzębowej – z widocznym między zębami językiem oraz wzmożone ślinienie, ze względu na silne unerwienie jamy ustnej. Myślę, że po zabiegu wrażenie „pełnej buzi” zniknie. Życzę zdrowia!

Natalia Rutkowska – logopeda dziecięcy